calea către sinele autentic

Mișcare conștientă prin dans conștient

Dansul conștient este o formă de mișcare care facilitează conectarea cu sinele și vindecarea emoțională. Într-o lume agitată, ne ajută să revenim la esența noastră și să procesăm inconștientul, integrându-l în planul conștient.
Karina Heiligers dans constient cum 1

Ce este dansul conștient și cum a câștigat popularitate?

Practica de dansul conștient este o una care se îmbină mișcarea liberă cu tehnicile de mindfulness, permițându-ți să explorezi și să exprimi emoțiile și stările interioare într-un mod autentic și liber.

Această formă de mișcare conștientă a început în SUA în anii 70 și a câștigat popularitate în întreaga lume datorită capacității sale de a oferi o experiență de transformare profundă. Practic, dansul conștient îți oferă posibilitatea de a te exprima dincolo de cuvinte, de a-ți trezi conștiența, de a te conecta cu corpul tău și a-i urma inteligența și de a explora emoțiile ascunse.

Ca parte a mișcării conștiente Azul, am integrat această practică în munca mea pentru a ajuta oamenii să descopere și să își acceseze sinele autentic. Azul este este, practic, un drum către conștientizare și vindecare, o metodă prin care mișcarea devine un motor al transformării personale care ne conectează cu esența noastră.

Karina Heiligers dans constient legatura 1

Legătura dintre mindfulness și dans conștient

Dansul conștient este strâns legat de mindfulness, pentru că ambele practici pun accentul pe a fi prezent acum, aici, în momentul actual. În timpul unei sesiuni de mișcare conștientă, ești invitat să te concentrezi pe senzațiile din corpul tău, pe emoțiile care apar și pe a exprima în mișcare experiența prezentă, așa cum este ea, și nu cum ne-am dori noi sa fie.

Mintea este invitată să aibă încredere, să urmeze corpul și să descopere înțelepciunea de acolo, o experiență total diferită de ceea ce învățăm în spațiul educațional contemporan.

Acest proces de conectare cu corpul, conștientizare și prezență îți permite să te detașezi de stresul și agitația cotidiană și să te regăsești într-un mod profund și autentic.

Karina Heiligers dans constient conexiune 1

Conexiunea minte-corp: importanța mișcării conștiente

Conexiunea dintre minte și corp este esențială pentru bunăstarea noastră generală. Atunci când mintea și corpul sunt aliniate, ne simțim mai echilibrați, mai plini de energie și mai conectați la viața noastră. Dansul conștient oferă o modalitate de a cultiva această conexiune. În plus, aduce o serie de beneficii, nu doar pentru corpul tău, ci și pentru mintea și sufletul tău. Practicând mișcarea conștientă, poți:

Prin lentila mișcării conștiente Azul, conexiunea cu corpul și a fi prezent în această conexiune facilitează în mod foarte profund înțelegerea a cine suntem noi cu adevărat.

Cum se practică mișcarea conștientă prin dans?

În timpul unei sesiuni de mișcare conștientă, vei fi ghidat să explorezi diverse teme, precum conexiunea cu pământul, cu inima ta, cu diferite părți din corp sau cu ceilalți din jur. Sesiunile sunt structurate pentru a crea un mediu sigur și de susținere. Nu îl atingem pe celălalt decât cu permisiunea sa și e foarte importantă respectarea limitelor sinelui și ale celuilalt. Fiecare sesiune începe cu o perioadă de încălzire pentru a pregăti corpul și mintea, urmată de explorarea mișcării libere ghidate de muzică și încheiată cu o sesiune de reflecție pentru integrarea experienței. Dansul se desfășoară în piciorul gol sau cu șosete, ori pantofi speciali, cu haine lejere, care permit mișcarea ușoară. Sesiunile nu sunt sesiuni de socializare, în timpul dansului nu se vorbește decât cu corpul. Nu este despre a învăța o coregrafie anume, despre a face ceva „corect” sau „frumos”, despre competiție sau comparație. Si bineînțeles, putem oricând găsi o sursă de inspirație în celălalt, în muzică și în plăcerea de a descoperi partea din noi căreia îi place să se miște. Este despre a trezi dansatorul pe care fiecare dintre noi îl avem înăuntru, care știe să vibreze împreună cu ritmul și chemarea muzicii.
Karina Heiligers dans constient ce este 2
Karina Heiligers dans constient ascultare 1

Ascultare, permisiune, apropiere de sine

Sesiunile se desfășoară în structuri de tip spirală, pe muzică lentă, care crește în intensitate și revine apoi la ritmul lent. Spirala este imaginea care cuprinde tiparele universale de creștere și evoluție, și se referă inclusiv la designul uman și călătoria sufletului nostru.

Prima parte a spiralei are de-a face cu capacitatea noastră de ASCULTA, o ascultare care implică receptivitatea noastră, a felului în care ne auzim corpul, diferite părți din noi si capacitatea de a ne extinde percepția și a ne conecta mai profund cu sinele. Aceasta este urmată de PERMISIUNEA de-a da voie corpului să se miște liber, urmărind ritmurile interioare, spunând DA experienței prezente. Atunci când permitem acest lucru, ceva se DESCHIDE înăuntru, care creează spațiu pentru noi posibilități, pentru a ne duce dincolo de tiparele și condiționarea veche, care permite eliberare, și conectarea cu ceva profund din conștiința noastră.

Ultima parte a spiralei are de-a face cu APROPIEREA de sine, cu experiența intimă cu momentul prezent, care ne conectează cu înțelegerea că tot ce este în viața noastră este parte din procesul nostru de creștere și cu libertarea interioară.

Fă primul pas!

Dacă simți că această formă de mișcare conștientă rezonează cu tine, te invit să te alături unei sesiuni de dans conștient. Aceste sesiuni sunt concepute pentru a crea un spațiu sigur în care să poți elibera tensiunile acumulate, să te conectezi mai profund cu tine însăți și să experimentezi libertatea de a te exprima autentic, fără a te simți judecată sau constrânsă. În prezent, aceste sesiuni sunt destinate exclusiv femeilor, pentru a oferi un spațiu de intimitate și conexiune. Află mai multe despre programul și calendarul sesiunilor de dans accesând pagina noastră cu evenimente.